Taukoja aivoille

Taukoja aivoille

Sillä on syynsä, miksi oppitunnit ovat jaettu 45-50 minuutin pätkiin ja välissä on tauko. Ihmisen aivot tarvitsevat sopivin väliajoin pieniä taukoja. Ilman taukoja aivot ”ylikuumenevat” eikä mikään asia tai oppi enää mene perille. Asia, joka monelta tietotyöläiseltä unohtuu ja hypytään vain palaverista toiseen. Jo parin minuutin irrottautuminen antaa aivoille aikaa järjestellä juuri käsiteltyä asioista oikeille paikoille. Tämä on oleellista sekä muistille että tiedon myöhemmälle soveltamiselle.

Millainen on sitten hyvä aivotauko? Periaatteessa sillä ei ole väliä, kunhan se on jotain ihan muuta, mitä olit äsken tekemässä. Tärkeää on saada aivot ihan uusiille hermoradoilla. Siinä kehon ja mielen yhteistyö toimii oivallisesti. Lähde liikkeelle, pidä pientä jumppaa, puuhastele. Tai sitten voit testata jotain seuraavista:

Kahdeksikko

Tarvittava aika: 2-5 min

Ota hyvä asento ja sulje silmäsi. Piirrä paperille tai vaikka kädellä ilmaan kahdeksikkoa. Ensin ihan normaalisti pystysuuntaan uudestaan ja uudestaan. Hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos niin, että uloshengitys on selkeästi sisäänhengitystä pidempi. Keskity mielessäsi vain ja ainoastaan kahdeksikon piirtämiseen. Jos ajatukset harhailevat, tarkastele niitä hetken ja anna sitten niiden lentää tuulessa kuin ilmapallo. Palaa kahdeksikkoon ja lähde nyt piirtämään sitä vaakasuuntaan uudestaan ja uudestaan. Keskity vain kahdeksikkoon. Lähde sitten piirtämään kahdeksikko ristikkäin ensin ylävasemmalta alaoikealle ja sitten muutaman kerran jälkeen voit siirtyä yläoikealta alavasempaan.

Voit avata silmäsi ja hämmästyä, mitä sait aikaiseksi 🙂

Bongaus

Tarvittava aika: 5-15 min

Valitse jokin muoto (ympyrä, neliö, ruutu…) tai väri (sininen, punainen, vihreä…) ja katsele ympärillesi, mistä kaikkialta tätä löydätkään. Voit myös lähteä liikkeelle ja havannoida ympäristöä. Parhaassa tapauksessa kävelet vaikka ulos ovesta ja bongaat lisää. Haasta kolleegasi mukaan. Tee bongauksesta bingo. Kuka löytää valitsemaansa muotoa tai väriä eniten. Vaihtakaa sitten päittäin ja katsokaa, huomaako toinen jotain mitä itse et huomannut.

Ja hupsis! Sait aivosi taas tasapainoon 🙂

Ps. Tämä harjoitus toimii hyvin myös tilanteissa, jos kiukku, pelko, ahdistus tai muu negatiivinen tunne alkaa nousta ja tilanteessa pitäisi pysyä rauhallisena. Kiinnittämällä huomionsa hetkeksi vaikeasti käsiteltävän asian sijaan ympäristöön alkaa negatiivinen tunne hälvetä ja keskittyminen helpottua. Hankalassa vuorovaikutustilanteessa pitää kuitenkin olla varovainen. Toinen voi tulkita katseen haahuilun väärällä tavalla. Silloin katseen kiinnittäminen toisen takana olevaan objektiin voi helpottaa.

Peili

Tarvittava aika 5-15 min

Ota työkaveri tai useampi mukaan tähän harjoitukseen. Olkaa vastakkain tai ringissä niin, että näette toisenne helposti. Tee jotain liikettä ja muut seuraavat tekemääsi liikettä. Jatka samaa liikettä 30-60 sekunnin verran ja anna vuoro seuraavalle. Vaihdelkaa liikkeitä sen mukaan, miltä kropassa tuntuu. Jos vain mahdollista, älkää ohjatko toisianne sanallisesi vaan antakaa kehonne puhua keskenään. Jatkakaa niin kauan kuin kehonne niin toivoo/aika sallii.

Voilá, mieli on taas tasapainossa ja kehokin kiittää!

Ps. Tämä harjoitus saa peilisolunne aktvioitumaan nopeasti, joka edesauttaa samaistaumista (synkassa olemista) ja sitä kautta yhteistyötä. Harjoitus sopii hyvin myös ryhmässä tehtävien töiden tai vaikka ihan peruspalaverin alkuun. Erityisen hyödyllistä tällainen on parviälyn herättelyyn.