Helppoja harjoitteita tiimityön sujuvoittamiseen

Helppoja harjoitteita tiimityön sujuvoittamiseen

Kaipaatko helppoja ja hauskoja harjoitteita tiimisi ryhmäyttämiseen, tauottamiseen ja yhteistyön sujuvoittamiseen? Alle olemme keränneet työkalupakistamme löytyviä harjoitteita pienimuotoisesti ja helposti tehtäväksi tiimin kesken.

Mielellään kuulemme kokemuksia ja niitä pienempiäkin oivalluksia, joten voit jakaa niitä tunnistellaa #oivallaluovasti eri somekanavissa.

Tauottaminen

On tärkeää rytmittää päivä niin, että taukoja tulee riittävästi ja tasaisesti. Tauottaminen on yhtä tärkeää niin työpäivän aikana kuin myös vapaapäivinä.

Keskittykää tällä viikolla siihen, että saat pienen lepohetken joka päivä. 10 minuutin ajan tulisi olla tekemättä mitään, vain olla. Voitte laittaa tauosta myös kalenterimerkinnän, jottei se unohtuisi liian tiiviin aikataulutuksen takia.

Laura makaa nurmella

Näkökulman vaihtaminen

Ajattele työtehtäviäsi, työkavereitasi tai mahdollista arjen haastetta tällä viikolla hieman eri näkökulmasta. Mitä tapahtuisi, jos astuisit toisen asemaan? Mitä tekisit? Mitä sanoisit? Miten asiaan suhtautuisit? Miten tehtäväsi hoitaisit ja miltä se tuntuisi?

Joskus on hyvä hieman vaihtaa näkökulmaa, jolloin voi kyseenalaistaa rutiinit, omat ajatukset ja toimintatavat. Se myös edistää empatiaa ja kiitollisuutta. Vaikka kuinka omat ongelmat tuntuvat raskailta, ne ovat kuitenkin omia ja meillä on usein ratkaisujen avaimet kädessämme — kunhan osaamme katsoa haastetta hieman kauempaa. Rantakin näyttää aika erilaiselta kesällä kuin talvella.

Haasta myös kollegat mukaan vaihtamaan näkökulmaa. Voitte tehdä myös harjoituksen yhdessä ja kysellä toisiltanne, miten he asiat näkevät. Pyrkikään neuvomisen sijaan kertomaan vain se oma näkökanta. Parhaimmat vastaukset ovat yleensä niitä, joista asianomainen voi poimia itselleen sopivimmat ja soveltaa omalla tavallaan.

Rajojen vetäminen

Harjoitelkaa omien rajojen vetämistä ja niistä toisille kertomista. Ei ihan helppoa, mutta tuiki tärkeää. Moni konflikti työpaikalla olisi vältettävissä, jos oltaisiin alunperin keskusteltu rajoista. Ajattelemme helposti, että kyllä se toinen tietää, mitä tarkoitan sanoessani näin ja näin, mutta tietääkö? Keskusteluista tulee luovempia, avoimempia ja rikkaampia, kun luottamus on rajoin rakennettu.

Palauteharjoitus

Ratkaisukeskeisessä palautteenantamisessa kuunnellaan, kunnioitetaan ja kannustetaan. Harjoittele kannustavaa palautteen antamista eri kohtaamisissa. Jos mielestäsi kehitettävää löytyy, mieti palaute enemmän kysymyksen muotoon. Näin ratkaisun avaimet jäävät tekijälle

Keskittyminen

Tuntuuko, että aikaa on liian vähän kaikkeen, jopa keskittymisharjoituksiin? Tee keskittymisharjoituksia (mindfulness) arjen lomassa. Kun keität kahvia, keskity pelkästään siihen tai kun puet vaatteita päälle ulos mennäksesi, yritä sulkea kaikki muut ajatukset mielestäsi.

Keskittyminen on harjoiteltavissa oleva taito. Se on myös aivoystävällistä. Nykyaikana ajatuksemme ja työskentelymme keskeytyy jatkuvasti. Tämä aiheuttaa stressiä. On hyvä antaa itselle ja tiimille sääntöjä sille, milloin ja miten voi keskeyttää. Harjoittelemalla keskittymistä pienissä tehtävissä ja askareissa sitä taitoa on helpompi siirtää muuhunkin tekemiseen.

Puuhastellaan käsillä

Useimmilla meillä on jokin harrastus, jossa puuhastellaan käsillä oli se sitten puutyöt, puutarhanhoito, neulominen, virkkaus, keramiikka, maalaus tai vaikka sienestys. Emme välttämättä ole sitä tiimillemme kertoneet tai ainakaan tarinaa siitä, miksi siitä on tullut niin tärkeä harrastus. Kertokaa tai näyttäkää oma rakas puuhastelu ja opetelkaa sitä yhdessä.

Miksi puuhastelu on tärkeää? – Käsillä tekeminen tukee hyvinvointia. Lisäksi sillä on yllättäviä positiivisia vaikutuksia oppimisen kannalta:

”Käsitöiden tekeminen auttaa oppimaan uutta, se muuttaa kuuntelemista siten, että asioita on helpompi painaa mieleen. Muistiin tallentuu enemmän asioita, kun samaan aikaa teet jotain käsillä.”
– Aivotutkija Minna Huotilainen, Helsingin yliopisto

Empatiaharjoitus

Hyvä mieli ja ystävällisyys kertautuvat. Keskittykää siihen, että olette toisillenne ystävällisiä ja auttavaisia. Kokeilkaa olla erityisen auttavaisen koko viikon ajan. Viikon lopuksi voitte ottaa kierroksen tiimin kanssa ja miettiä, miten harjoitus näkyi arjessa ja mitä oivalsitte.

Miksi tämä on tärkeää? – Toisten pyyteetön auttaminen lisää empatiaa, luo positiivista yhteishenkeä ja lisää turvallisuuden tunnetta. Näin luovuus ja innovointi pääsevät kukoistamaan!

Tylsisty! Get bored!

Nykyihminen saa enemmän jännitystä elämässään yhden PÄIVÄN aikana kuin mitä 100 vuotta sitten sai koko VUODEN aikana. Puhelimme piippaa jatkuvasti, näytöllä vilisee kuvia, ympärillä on hälinää ja ihmisiä, olemme koko ajan menossa tai tulossa jostain.

Kun pysähdymme vain olemaan, mielemme rauhoittuu ja uudet ideat alkavat tulla vapaasti. Saatamme jopa pystyä ratkaisemaan vihdoin sen ongelman, joka on alitajunnassa meitä häirinnyt. Nyt sillä on tilaa emmekä kuormita aivojamme ja aistejamme kaikella hälinällä.

Osaamiskartoitus

Kirjatkaa kukin ylös vahvimpia henkilökohtaisia osaamisalueita: työn sisällön suhteen, omia henkilökohtaisia ominaisuuksia, kiinnostuksen kohteita, opintoja ja työkokemusta.

Voit laittaa osaamisen ympyrään, jonka lohkoat sen mukaan, mikä osa-alue on kaikkein vahvin. Lohkot voi värittää, jolloin osaaminen visualisoituu. Vertailkaa niitä ja täydentäkää. Joskus toinen on ehkä huomannut jonkun osaamisalueen, jonka itse pitää itsestäänselvyytenä.

Löytyykö jotain osaamista, joka toistuu kaikilla? Mitkä ovat vahvimmat osaamisalueet tiiminä? Miten osaamista voisi jakaa enemmän tiimin sisällä?

Kahdeksikko

Kokouksen/tehtävien välissä tee tämä pieni harjoitus: Ota hyvä asento ja sulje silmäsi. Piirrä paperille tai kädelläsi ilmaan kahdeksikkoa. Ensin pystysuuntaan uudestaan ja uudestaan. Lähde sitten piirtämään kahdeksikkoa vaakasuuntaan. Jatka hetken ja vaihda sitten ristikkäin ensin ylävasemmalta alaoikealle ja sitten voit siirtyä yläoikealta alavasempaan.

Avaa silmäsi ja katso, mitä sait aikaiseksi.