Haluamme omalta osaltamme luoda ja tukea työhyvinvointia. Siksi nostamme viikkohaasteeksi erilaisia työkalupakistamme löytyviä harjoitteita pienimuotoisesti ja helposti tehtäväksi tiimin kesken. Haastamme kaikki työyhteisöt mukaan! Ota LinkedIn-sivumme seurantaan ja saat uuden harjoitteen joka viikko!
Haasteeseen saa osallistua ihan omalla tyylillä ja haastetta saa laittaa eteenpäin. Voit tehdä harjoitteet myös yksin tai parittain. Tiimin ei myöskään tarvitse olla työyhteisöstäsi, jos harraste- opiskelu- tai muu ryhmäsi tuntuu sopivammalta olosuhteiden takia.
Mielellään kuulemme kokemuksia ja niitä pienempiäkin oivalluksia, joten voit jakaa niitä hashtageilla: #oivallaluovasti #viikkohaaste
Voit jakaa kokemuksesi myös vain meille sähköpostilla info@oivallaluovasti.fi
Uusi vuosi 2022 ja uudet haasteet kehiin!
Palauteharjoitus
Ratkaisukeskeisessä palautteenantamisessa kuunnellaan, kunnioitetaan ja kannustetaan. Harjoittele kannustavaa palautteen antamista eri kohtaamisissa. Jos mielestäsi kehitettävää löytyy, mieti palaute enemmän kysymyksen muotoon. Näin ratkaisun avaimet jäävät tekijälle.
Rajojen vetäminen
Tällä viikolla harjoitellaan omien rajojen vetämistä ja niistä toisille kertomista. Ei ihan helppoa, mutta tuiki tärkeää. Moni konflikti työpaikalla olisi vältettävissä, jos oltaisiin alunperin keskusteltu rajoista. Ajattelemme helposti, että kyllä se toinen tietää, mitä tarkoitan sanoessani näin ja näin, mutta tietääkö? Keskusteluista tulee luovempia, avoimempia ja rikkaampia, kun luottamus on rajoin rakennettu.
Näkökulman vaihtaminen
Joskus on hyvä hieman vaihtaa näkökulmaa, jolloin voi kyseenalaistaa rutiinit, omat ajatukset ja toimintatavat. Se myös edistää empatiaa ja kiitollisuutta. Vaikka kuinka omat ongelmat tuntuvat raskailta, ne ovat kuitenkin omia ja meillä on usein ratkaisujen avaimet kädessämme — kunhan osaamme katsoa haastetta hieman kauempaa. Rantakin näyttää aika erilaiselta kesällä kuin talvella.
Vuoden 2021 haasteet
Ensimmäisen viikon kiinnittyvä Utujoutsi-harjoite on jo pitkään alalla käytössä ollut kuvataidemenetelmä. Siinä huomio kiinnitetään ympäristöön ja pyritään käyttämään monipuolisesti eri aisteja. Tämä toimii inspiraationa taiteen tekemiseen.
Toisella viikolla puuhastellaan käsillä. Käsityöt ja käsillä tekeminen edistää hyvinvointia ja edesauttaa oppimista. Kun jaetaan kertomuksia itsestämme, lisätään empatiaa tiimissä.
Kolmannella viikolla muistetaan tauotus. On tärkeää rytmittää päivä niin, että taukoja tulee riittävästi ja tasaisesti. Tauottaminen on yhtä tärkeää niin työpäivän aikana kuin myös vapaapäivinä.
Neljännellä viikolla kiitetään. Koska viimeksi olet saanut tai antanut kiitosta? Onko sinulla työkaveri, jota haluaisit erityisesti kiittää? Kiittäminen lisää arvostusta ja työn merkitystä.
Viidellä viikolla harjoitetaan empatiaa. Hyvä mieli ja ystävällisyys kertautuvat. Tällä viikolla keskitytään siihen, että ollaan toiselle ystävällisiä ja autetaan toista. Toisten pyyteetön auttaminen (altruisimi) lisää empatiaa, luo positiivista yhteishenkeä ja lisää turvallisuuden tunnetta. Näin luovuus ja innovointi pääasevät kukoistamaan!
Kuudennella viikolla tylsistytään. Nykyihminen saa enemmän jännitystä elämässään yhden PÄIVÄN aikana kuin mitä 100 vuotta sitten sai koko VUODEN aikana. Kun pysähdymme vain olemaan, mielemme rauhoittuu ja uudet ideat alkavat tulla vapaasti. Saatamme jopa pystyä ratkaisemaan vihdoin sen ongelman, joka on alitajunnassa meitä häirinnyt.
Seitsemännellä viikolla keskitytään. Tee keskittymisharjoituksia arjen lomassa. Kun keität kahvia, keskity pelkästään siihen Keskittyminen on harjoiteltavissa oleva taito. Se on myös aivoystävällistä. Nykyaikana ajatuksemme ja työskentelymme keskeytyy jatkuvasti. Tämä aiheuttaa stressiä.
Kahdeksennalle viikolla tehdään kahdeksikkoa. Kokouksen/tehtävien välissä tee tämä pieni harjoitus: Ota hyvä asento ja sulje silmäsi. Piirrä paperille tai kädelläsi ilmaan kahdeksikkoa. Ensin pystysuuntaan uudestaan ja uudestaan. Lähde sitten piirtämään kahdeksikkoa vaakasuuntaan. Jatka hetken ja vaihda sitten ristikkäin ensin ylävasemmalta alaoikealle ja sitten voit siirtyä yläoikealta alavasempaan. Avaa silmäsi ja katso, mitä sait aikaiseksi.
Yhdeksennellä viikolla kartoitetaan osaamista. Kirjatkaa kukin ylös vahvimpia henkilökohtaisia osaamisalueita: työn sisällön suhteen, omia henkilökohtaisia ominaisuuksia, kiinnostuksen kohteita, opintoja ja työkokemusta. Löytyykö jotain osaamista, joka toistuu kaikilla? Mitkä ovat vahvimmat osaamisalueet tiiminä? Miten osaamista voisi jakaa enemmän tiimin sisällä?