Palutuminen arjessa

Palutuminen arjessa

Päättyikö loma ja lasket päiviä seuraavaan pyhän suomaan vapaaseen tai lomaan? Tuntuuko, että stressitasosi nousi samantien lomaa edeltävään aikaan?

Usein unohdamme, että vaikka lomat ovat toki tärkeitä, palautuminen arjessa on sitäkin tärkeämpää. Sitä palautumista pitäisi tapahtua koko ajan työpäivän aikana, ei pelkästään työpäivän päätyttyä. Sitä tarvitsee eritoten aivomme, mutta myös kehomme. Jos teemme hyvin intensiivisesti töitä koko ajan ilman selkeitä taukoja, vaihtamatta asentoa tai käytämme aivojamme hyvin samalla tavalla koko ajan, ne väsyvät. Jos tämä toistuu päivästä, viikosta toiseen, illat ja viikonloput eivät enää riitä palauttamaan ja seurauksena on uupumus.

Tätä olemme korostaneet myös räätälöidyissä kursseissamme erilaisille ryhmille ja tiimeille. Olemme kokeneet asian sen verran tärkeäksi, että olemme ottaneet sen mukaan harjoituksiin ja erityisesti keskuluihin, vaikka pääaiheet ovat olleet muuta. Palautteiden perusteella se on selkeästi saanut miettimään omaa suhtautumista työntekoon. Emme edes aina huomaa työnimussa, missä vaiheessa työnimu muuttuukin väkisin puurtamiseksi. ”Vielä tämä asia.” ”Ei kun teen vielä tämän.” ”Kun teen vielä tämän yhden asian…” Lisäksi avun pyytäminen muilta on keskusteluissa noussut yllättävän vaikeaksi asiaksi. ”Ai niin kaikkea ei tarvitse itse osata ja tehdä.” Yhdessä se voisi sujua helpommin, nopeammin, tehokkaammin ja kaikin puolin mielekkäämmin. Olemme sosiaalisessa oppimisessa ylivertaisia, joten hyödyntäkäämme sitä.

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että teemme päivän aikana jotain, mikä vapauttaa sekä kehomme että mielemme ”pinteestä”. Riittää, että se on jotain vähän erilaista, mitä kulloinkin teeemme, mutta löytyy paljon hyviä harjoituksia tähän. Aikaisemmassa artikkelissamme Taukoja aivoille esittelimme näistä muutaman. Lisää löytyy mm. viikkokalenteristamme, jonka voi tilata Holvi-verkkokaupastamme. Niin ja tulemme oikein mielellään toteuttamaan sinunkin tiimillesi kurssin tai työhyvinvointipäivän! Odotamme viestiäsi sähköpostiin: info@oivallaluovasti.fi tai voit myös täyttää lomakkeen 🙂

Ihanaa ja palauttavaa syksyä!